Therapeutische kerngebieden

Onderzoek naar de werking van ziekten en de ontwikkeling van nieuwe behandelingen behoort tot de kernactiviteiten van Sanofi.
Sanofi doet met name onderzoek in:

 • Diabetes
 • Hart- en vaatziekten
 • Zeldzame ziekten
 • Vaccins en infectieziekten
 • Kanker
 • Multiple Sclerose
 • Autoimmuun- en ontstekingsziekten

Diabetes mellitus

Sanofi houdt zich al ruim 90 jaar bezig met de ontwikkeling van behandelingen voor diabetespatiënten.

In 1923 werd de eerste insuline (van dierlijke oorsprong) gelanceerd door Hoechst, een van de bedrijven waaruit Sanofi is ontstaan.

Elke 7 seconden sterft er iemand aan diabetes. Volgens de WHO zal in 2030 diabetes een van de zeven belangrijkste doodsoorzaken zijn. Een op de elf volwassenen heeft nu diabetes. In 2040 zal dat een op de tien zijn. Volgens het Diabetesfonds heeft al ruim 1,2 miljoen Nederlanders diabetes: een op de veertien. Elke week komen er 1200 mensen bij.

Sanofi streeft ernaar om een volledig pakket behandelingen aan te bieden: van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en diensten. Naast onderzoek naar diabetes doet Sanofi ook onderzoek naar gerelateerde aandoeningen, zoals metabole stoornissen en hun cardiovasculaire gevolgen, nefropathie, neuropathie en retinopathie.

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn de oorzaak van 31% van alle sterfgevallen en zijn daarmee wereldwijd doodsoorzaak nummer één. In 2015 overleden naar schatting 17,7 miljoen mensen aan cardiovasculaire ziekten: 7,4 miljoen aan coronaire hartziekten en 6,7 miljoen aan beroerte. 31% van alle sterfgevallen.

Sanofi is al bijna een eeuw actief in de behandeling van hart- en vaatziekten en is verantwoordelijk voor enkele belangrijke wetenschappelijke en medische ontwikkelingen op dit gebied.

Oncologie

Sanofi benadert oncologie van verschillende kanten door de vele factoren te identificeren die van invloed zijn op de verschijning, de groei, de aanwezigheid en uitzaaiingen van kankercellen.

De onderzoeken spitsen zich nu toe op Relapsed Refractory Multiple Myeloma (Ziekte van Kahler), Advanced Cutaneous squamous cell carcinoma (CSCC,  huidkanker), Acute Lymphoblastische Leukemie en solide tumoren. Speciale aandacht gaat ook uit naar onderzoek om bijwerkingen van bestaande behandelingen te beperken en/of draaglijk te maken.

Zeldzame ziekten

Voor de volgende zeldzame ziekten zijn behandelingsmethoden ontwikkeld:

 • Lysosomale stapelingsziekten
  • Ziekte van Gaucher
  • Ziekte van Fabry
  • MPS I (mucopolysaccharidose I)
  • Ziekte van Pompe

Naast verbeteringen van de behandelingen voor deze ziekten, worden op dit moment behandelingen onderzocht voor hATTR Amyloidosis, Acid Sphingomyelinase Deficiency ((Niemann-Pick type A) en Hemofilie.

Multiple sclerose

2,5 miljoen mensen lijden aan Multiple Sclerose. De ziekte treft vrouwen twee tot drie keer vaker dan mannen. Omdat er (nog) geen diagnostische testen voor MS zijn, kan diagnose alleen worden vastgesteld na het evalueren van schade aan het centrale zenuwstelsel en uitsluiting van andere mogelijkheden. In 2012 en 2013 kwamen de eerste behandelopties beschikbaar.

Overzicht van lopende Multiple Sclerose-studies in Nederland

Autoimmuun- en ontstekingsziekten

Sanofi richt zich op het ontdekken en ontwikkelen van innovatieve medische oplossingen voor onder meer:

 • Chronische ontstekingsziekten
  • Astma
  • Atopische dermatitis
  • Inflammatoire darmziekten
 • Reumatoïde artritis
 • Lupus erythematosus
 • Psoriasis

Vaccins

Sanofi Pasteur biedt een brede reeks humane vaccins aan die bescherming bieden tegen 20 virale en bacteriële ziekten. Kindervaccinaties, reisvaccinaties, griepvaccinaties en het vaccin tegen baarmoederhalskanker zijn de bekendste.

Combinatievaccins zijn een belangrijk onderdeel van het portfolio omdat zij het aantal injecties verkleinen, de vaccinatieschema’s vereenvoudigen en de kosten laag houden.

Focus

Verantwoord ondernemen

Sanofi zoekt continu naar een balans tussen toegang tot goede gezondheidszorg, innovatie en duurzaamheid van zorgsystemen.

Lees meer

Kengetallen

In 2016 heeft Sanofi € 5,2 miljard geïnvesteerd in R&D. De helft van de banen is in Europa, evenals de helft van de klinische studies. Acht van de 14 R&D sites staan in de EU.

Lees meer

Onderzoek in Nederland

Sanofi voert in Nederland relatief een groot aantal studies uit naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker, auto-immuunziekten, zeldzame ziekten, diabetes en hart -en vaatziekten.

Lees meer

Kosten geneesmiddelen in Nederland

In 2016 werd in Nederland € 96 miljard uitgegeven aan gezondheids- en welzijnszorg. € 5 miljard daarvan was voor geneesmiddelen die worden vergoed uit het basispakket.

Lees meer

Duurzame werkwijzen

In de afgelopen 30 jaar kwam 34% van de nieuwe kleine moleculen uit flora en fauna (vaccins en biologische geneesmiddelen niet meegerekend). Sanofi zoekt voortdurend naar synthetische vormen van de natuurlijke actieve stoffen.

Lees meer
Nieuws

Horizonscan Sanofi gepresenteerd

Sanofi presenteerde haar R&D strategie en de geneesmiddelen in ontwikkeling. De industrie kan dit niveau van R&D investeringen niet volhouden. Veranderingen zijn nodig.

Lees meer

Oproep CBG voorman voor eenvoudige bijsluiters

Ton de Boer, voorzitter CBG doet in een interview in het NRC een oproep voor eenvoudiger bijsluiters.

Lees meer

Trouw over uitdagingen behandeling op maat

Met meer kennis over DNA zou iedereen een behandeling op maat krijgen. Een lonkend perspectief, maar zover is het nog niet.

Lees meer

Genetische verschillen beïnvloeden effectiviteit geneesmiddelen

Medicijnen werken niet volgens het ‘one size fits all’-principe, omdat genetische verschillen hun effectiviteit beïnvloeden, aldus onderzoek van promovendus Julia Hillger.

Lees meer

Consultatie geneesmiddelenontwikkeling voor kinderen met zeldzame ziekten

Dankzij EU-wetgeving zijn de afgelopen 10 jaar veel geneesmiddelen voor kinderen ontwikkeld. Meer inspanningen zijn echter nodig om kinderen met zeldzame ziekten te helpen.

Lees meer
Ontvang ook onze nieuwsbrief