Internethandel

In 2006 schatte de WHO al dat 50% van de geneesmiddelen die worden verhandeld via internet vervalsingen waren.

Een snel groeiend aantal mensen bestelt ook receptgeneesmiddelen op websites die niet van een zorgverlener zijn. Daaraan kleven grote gezondheidsrisico’s. Patiënten zijn er niet van verzekerd dat zij via die websites het echte geneesmiddel krijgen of een vervalsing. Daarbij komt dat het gevaarlijk is wanneer patiënten zelf ‘dokteren’ met receptgeneesmiddelen en deze gebruiken zonder voorschrift en begeleiding van een behandelend arts.

Het gevaar van internetpillen

De internethandel in geneesmiddelen is vaak in handen van criminelen die wereldwijd opereren. Landen in Europa en wereldwijd werken steeds meer samen om dit gevaar te stoppen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) neemt namens Nederland deel aan verschillende internationale samenwerkingsverbanden.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft informatie over de gevaren van pillen die via internet verkocht worden via de website Nep of Echt?

Onderzoek EAASM

Een onderzoek van European Alliance for Access to Safe Medicines (EAASM) in 2013 geeft aan hoe groot het gevaar is bij online bestellingen:

  • 62% van de medicijnen die via het internet worden gekocht zijn nep of voldoen niet aan de geldende standaard – ook geneesmiddelen voor de behandeling van ernstige ziekten zoals hart- en vaatziekten, COPD, neurologische en psychische aandoeningen
  • 95.6% van de onderzochte apotheeksites waren illegaal
  • 94% van de websites noemen geen bevoegde apotheker
  • Meer dan 90% van de websites leveren receptgeneesmiddelen zonder voorschrift

EU logo voor internethandel

De Europese Commissie keurde eind juni 2014 een uitvoeringsverordening goed voor een gemeenschappelijk logo voor betrouwbare onlineapotheken. De verordening bevat ook technische voorschriften om de echtheid ervan te waarborgen.

Sanofi levert geen geneesmiddelen aan particulieren via het internet.

Meer informatie

Focus

Verantwoord ondernemen

Sanofi zoekt continu naar een balans tussen toegang tot goede gezondheidszorg, innovatie en duurzaamheid van zorgsystemen.

Lees meer

Kengetallen

In 2016 heeft Sanofi € 5,2 miljard geïnvesteerd in R&D. De helft van de banen is in Europa, evenals de helft van de klinische studies. Acht van de 14 R&D sites staan in de EU.

Lees meer

Onderzoek in Nederland

Sanofi voert in Nederland relatief een groot aantal studies uit naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker, auto-immuunziekten, zeldzame ziekten, diabetes en hart -en vaatziekten.

Lees meer

Kosten geneesmiddelen in Nederland

In 2016 werd in Nederland € 96 miljard uitgegeven aan gezondheids- en welzijnszorg. € 5 miljard daarvan was voor geneesmiddelen die worden vergoed uit het basispakket.

Lees meer

Duurzame werkwijzen

In de afgelopen 30 jaar kwam 34% van de nieuwe kleine moleculen uit flora en fauna (vaccins en biologische geneesmiddelen niet meegerekend). Sanofi zoekt voortdurend naar synthetische vormen van de natuurlijke actieve stoffen.

Lees meer
Nieuws

Horizonscan Sanofi gepresenteerd

Sanofi presenteerde haar R&D strategie en de geneesmiddelen in ontwikkeling. De industrie kan dit niveau van R&D investeringen niet volhouden. Veranderingen zijn nodig.

Lees meer

Oproep CBG voorman voor eenvoudige bijsluiters

Ton de Boer, voorzitter CBG doet in een interview in het NRC een oproep voor eenvoudiger bijsluiters.

Lees meer

Trouw over uitdagingen behandeling op maat

Met meer kennis over DNA zou iedereen een behandeling op maat krijgen. Een lonkend perspectief, maar zover is het nog niet.

Lees meer

Genetische verschillen beïnvloeden effectiviteit geneesmiddelen

Medicijnen werken niet volgens het ‘one size fits all’-principe, omdat genetische verschillen hun effectiviteit beïnvloeden, aldus onderzoek van promovendus Julia Hillger.

Lees meer

Consultatie geneesmiddelenontwikkeling voor kinderen met zeldzame ziekten

Dankzij EU-wetgeving zijn de afgelopen 10 jaar veel geneesmiddelen voor kinderen ontwikkeld. Meer inspanningen zijn echter nodig om kinderen met zeldzame ziekten te helpen.

Lees meer
Ontvang ook onze nieuwsbrief