Slaapziekte

Slaapziekte (Human African Trypanosomiasis, HAT) is een van de meest complexe en veronachtzaamde tropische ziekten. De ziekte, die wordt overgebracht door de tse tse-vlieg, heeft een verwoestende werking in arme plattelandsgebieden.

In 2009 waren er voor het eerst in 50 jaar minder dan 10.000 nieuwe gevallen. In 2015 zijn er 2804 nieuwe besmettingen gerapporteerd. 13,1 miljoen Afrikanen lopen het gevaar besmet te worden. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk. Behandeling is complex en kan alleen worden uitgevoerd door een gespecialiseerd team.

Soorten Slaapziekte

Er zijn twee vormen van Slaapziekte, afhankelijk van de parasiet:

  • Trypanosoma brucei gambiense is de belangrijkste. Verantwoordelijk voor 97% van de gerapporteerde gevallen en veroorzaker van een chronische infectie. Deze vorm komt voor in 24 landen in West en Centraal Afrika. Iemand kan al maanden of zelfs jaren besmet zijn, voordat symptomen zich openbaren. Tegen die tijd is de ziekte al zo ver gevorderd dat het centrale zenuwstelsel is aangedaan.
  • Trypanosoma brucei rhodesiense is verantwoordelijk voor 3% van de gerapporteerde gevallen en veroorzaker van een acute infectie. Deze vorm komt voor in 13 landen in Oost en Zuid Afrika. De eerste symptomen worden zichtbaar binnen enkele weken of maanden na de besmetting. De ziekte ontwikkelt zich snel en dringt het centrale zenuwstelsel binnen.

Een andere vorm van trypanosomiasis, American trypanosomiasis of Chagas disease, komt alleen voor in Latijns Amerika.

Ontwikkeling nieuw geneesmiddel tegen Slaapziekte

Er zijn vijf geneesmiddelen om Slaapziekte te behandelen. Sanofi produceert er drie (pentamidine, melarsoprol en eflornithine) en stelt deze middelen kosteloos ter beschikking aan de WHO. Sanofi zal dit blijven doen tot de ziekte is uitgeroeid.

In samenwerking met de WHO konden sinds 2001 36 miljoen mensen worden gescreend en zijn 200.000 mensen met slaapziekte behandeld.

Omdat een van de belangrijkste behandelingen intraveneuze infusies betreft, zijn Sanofi en Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) in 2009 een partnership aangegaan voor de ontwikkeling van de eerste orale behandeling, met fexinidazol. DNDi is verantwoordelijk voor het klinisch onderzoek, Sanofi voor de industriële ontwikkeling, productie en registratie van het geneesmiddel.

Al deze initiatieven zijn erop gericht om slaapziekte uit te roeien in 2020, zoals afgesproken in de London Declaration (2012).

Bestrijding Slaapziekte succesvol

In 1995 leden naar schatting van de World Health Organization (WHO) ongeveer 300.000 mensen aan Slaapziekte. In een rapport van de WHO uit 2001 werd berekend dat 60 miljoen mensen een risico liepen op infectie. In 2007 schatte de WHO het aantal nieuwe gevallen op minder dan 15.000 gevallen per jaar, 40 – 50.000 mensen lijden aan deze ziekte.

Deze verbetering is het resultaat van zowel de initiatieven van de WHO als van de programma’s van nationale overheden en NGO’s. De centrale rol van de WHO is voor een groot deel mogelijk gemaakt door de bijdragen die Sanofi sinds 2001 levert, zoals:

  • Produceren van voldoende hoeveelheden geneesmiddelen om te voldoen aan de therapeutische behoeften in inheemse landen.
  • Ondersteunen van WHO-activiteiten gericht op de verbetering van programma’s voor toezicht op en bestrijding van de ziekte.
  • Ondersteunen van de WHO en Artsen zonder Grenzen bij het geneesmiddelentransport.

Meer informatie

Focus

Verantwoord ondernemen

Sanofi zoekt continu naar een balans tussen toegang tot goede gezondheidszorg, innovatie en duurzaamheid van zorgsystemen.

Lees meer

Kengetallen

In 2016 heeft Sanofi € 5,2 miljard geïnvesteerd in R&D. De helft van de banen is in Europa, evenals de helft van de klinische studies. Acht van de 14 R&D sites staan in de EU.

Lees meer

Onderzoek in Nederland

Sanofi voert in Nederland relatief een groot aantal studies uit naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker, auto-immuunziekten, zeldzame ziekten, diabetes en hart -en vaatziekten.

Lees meer

Kosten geneesmiddelen in Nederland

In 2016 werd in Nederland € 96 miljard uitgegeven aan gezondheids- en welzijnszorg. € 5 miljard daarvan was voor geneesmiddelen die worden vergoed uit het basispakket.

Lees meer

Duurzame werkwijzen

In de afgelopen 30 jaar kwam 34% van de nieuwe kleine moleculen uit flora en fauna (vaccins en biologische geneesmiddelen niet meegerekend). Sanofi zoekt voortdurend naar synthetische vormen van de natuurlijke actieve stoffen.

Lees meer
Nieuws

Horizonscan Sanofi gepresenteerd

Sanofi presenteerde haar R&D strategie en de geneesmiddelen in ontwikkeling. De industrie kan dit niveau van R&D investeringen niet volhouden. Veranderingen zijn nodig.

Lees meer

Oproep CBG voorman voor eenvoudige bijsluiters

Ton de Boer, voorzitter CBG doet in een interview in het NRC een oproep voor eenvoudiger bijsluiters.

Lees meer

Trouw over uitdagingen behandeling op maat

Met meer kennis over DNA zou iedereen een behandeling op maat krijgen. Een lonkend perspectief, maar zover is het nog niet.

Lees meer

Genetische verschillen beïnvloeden effectiviteit geneesmiddelen

Medicijnen werken niet volgens het ‘one size fits all’-principe, omdat genetische verschillen hun effectiviteit beïnvloeden, aldus onderzoek van promovendus Julia Hillger.

Lees meer

Consultatie geneesmiddelenontwikkeling voor kinderen met zeldzame ziekten

Dankzij EU-wetgeving zijn de afgelopen 10 jaar veel geneesmiddelen voor kinderen ontwikkeld. Meer inspanningen zijn echter nodig om kinderen met zeldzame ziekten te helpen.

Lees meer
Ontvang ook onze nieuwsbrief