Knokkelkoorts

Malaria en Dengue (knokkelkoorts) zijn de twee meest voorkomende tropische ziekten. Dengue is een virale infectie die wordt verspreid via muskieten. Het dengue-virus wordt overgedragen door vrouwelijke muggen, hoofdzakelijk van de Aedes-aegypti-soort en, in mindere mate, van de Ae. albopictus. Deze mug verspreidt ook Chikungunya, Gele koorts en Zika-infectie.

Groei dengue

Het aantal nieuwe gevallen van dengue is in de afgelopen decennia drastisch gegroeid. Ongeveer de helft van de wereldbevolking is nu in gevaar, aldus de WHO. Dengue komt voor in tropische en subtropische klimaten, vooral in stedelijke en semi-stedelijke gebieden. Jaarlijks raken zo’n 50-100 miljoen mensen geïnfecteerd. Zo’n half miljoen mensen raakt besmet met de levensbedreigende vorm van knokkelkoorts.

De infectie veroorzaakt een griepachtige ziekte, waarbij af en toe een potentieel dodelijke complicatie ontstaat: ernstige Dengue, ook bekend als Dengue Haemorrhagic Fever (DHF). DHF komt voor in de meeste Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen. DHF is de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopname en dood onder kinderen en volwassenen in deze regio’s geworden.

Er is geen specifieke behandeling voor dengue / DHF. Wel kan preventie, vroege opsporing en toegang tot de juiste medische zorg de sterftecijfers verlagen tot minder dan 1%.

Vaccin tegen knokkelkoorts

Op dit moment is er geen behandeling voor knokkelkoorts. Sanofi Pasteur startte de ontwikkeling van een vaccin tegen Dengue in 1992.

Bron: Fighting Dengue

Eind 2015 kwam het vaccin tegen Dengue beschikbaar. In december 2016 was het vaccin toegelaten tot 13 Aziatische en Latijns-Amerikaanse endemische landen.

In Maleisië heeft Sanofi samengewerkt met de ministeries voor Volksgezondheid en Onderwijs voor het Dengue Patrol Program: een programma dat schoolkinderen vertelt over Knokkelkoorts en de manier waarop ze zich kunnen beschermen. Sinds 2016 zijn meer dan 250 scholen (12.500 kinderen) bereikt met dit programma.

Klimaatsverandering

Gebieden die eerder te koud waren voor muggen die Malaria, Dengue, Chikungunya, Gele koorts en Zika verspreiden, warmen op door klimaatsverandering. De Access to Medicine Index 2016 erkent de aandacht van Sanofi voor het verkennen van de relatie tussen klimaatveranderingen en gezondheid.

Volgens eerste editie van de Access to Vaccines Index (2017) presteert Sanofi het best van alle bedrijven waar het gaat om de registratie van nieuwe vaccins. Daarbij zorgt Sanofi voor een duurzame en rechtvaardige prijsstelling. Ook springt Sanofi eruit waar het gaat om de afstemming van vraag en aanbod en de bouw van productiefaciliteiten.

Al in 2009 startte Sanofi de bouw van een nieuwe productiefaciliteit voor het knokkelkoortsvaccin, in Frankrijk. Deze fabriek heeft een jaarlijkse capaciteit van 100 miljoen doses van het dengue-vaccin met vier stammen (strains).

Wanneer een vaccin tegen Zika is geregistreerd, kan hier de productie aangepast worden om meer doses van het Zika-vaccin te maken, die maar één stam heeft.

Meer informatie

Focus

Verantwoord ondernemen

Sanofi zoekt continu naar een balans tussen toegang tot goede gezondheidszorg, innovatie en duurzaamheid van zorgsystemen.

Lees meer

Kengetallen

In 2016 heeft Sanofi € 5,2 miljard geïnvesteerd in R&D. De helft van de banen is in Europa, evenals de helft van de klinische studies. Acht van de 14 R&D sites staan in de EU.

Lees meer

Onderzoek in Nederland

Sanofi voert in Nederland relatief een groot aantal studies uit naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker, auto-immuunziekten, zeldzame ziekten, diabetes en hart -en vaatziekten.

Lees meer

Kosten geneesmiddelen in Nederland

In 2016 werd in Nederland € 96 miljard uitgegeven aan gezondheids- en welzijnszorg. € 5 miljard daarvan was voor geneesmiddelen die worden vergoed uit het basispakket.

Lees meer

Duurzame werkwijzen

In de afgelopen 30 jaar kwam 34% van de nieuwe kleine moleculen uit flora en fauna (vaccins en biologische geneesmiddelen niet meegerekend). Sanofi zoekt voortdurend naar synthetische vormen van de natuurlijke actieve stoffen.

Lees meer
Nieuws

Sanofi Award voor Maarten Deenen

De Sanofi Award 2017 voor de beste onderzoekspublicatie van een ziekenhuisapotheker in 2016 is toegekend aan Dr Maarten Deenen.

Lees meer

AMR kan zich ontwikkelen tot levensbedreigend issue

Sanofi introduceert een nieuwe app in de strijd tegen antimicrobiële resistentie, speciaal voor kinderen en tieners.

Lees meer

Wereld Diabetes Dag in teken van vrouwen

Wereld Diabetes Dag staat geheel in het teken van vrouwen en diabetes en hun recht op een gezonde toekomst.

Lees meer

Verpleegkundigen signaleren problemen met medicijnen

NIVEL: 85% van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft in het werk te maken met patiënten die hun medicijnen niet goed gebruiken.

Lees meer

Nationale servicedesk personalised medicine

Op 1 februari 2018 start de nationale servicedesk voor verantwoord omgaan met vraagstukken over Personalised Medicine.

Lees meer
Ontvang ook onze nieuwsbrief