Diabetes

Lange tijd werd diabetes mellitus gezien als een ziekte die alleen in rijke landen voorkomt. Maar diabetes mellitus type 2 ontwikkelt zich in de richting van een wereldwijde volksziekte. Elke 7 seconden sterft er iemand aan diabetes. In ontwikkelingslanden houdt 50% van de gezondheidszorg direct of indirect verband met diabetes.

Een op de elf volwassenen heeft nu diabetes. In 2040 zal dat een op de tien zijn. De aantallen stijgen veel sneller in lage- en middeninkomenslanden. Volgens de WHO zal in 2030 diabetes een van de zeven belangrijkste doodsoorzaken zijn. 80 procent van de mensen die overlijden aan diabetes wonen in landen met lage- en middeninkomens.

Bron: International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas 2015

Ondersteuning hulpprojecten diabetes

Sanofi is actief betrokken bij initiatieven van maatschappelijke organisaties over de hele wereld en heeft partnerschappen met lokale gezondheidsautoriteiten en NGO’s om de kennis over en diagnose van diabetes te verbeteren en hulpverleners te trainen. Klik hier voor een interactieve kaart om de projecten te bekijken.

Uitgelicht: Diabetes in Afrika

In Afrika is het aantal patiënten met diabetes mellitus type 2 de laatste 15 jaar verdubbeld. Op dit moment hebben 7 miljoen mensen diabetes mellitus. In Afrika is diabetes mellitus de oorzaak van 60% van alle amputaties. De verwachting is dat het aantal Afrikanen dat lijdt aan diabetes met 111% zal zijn toegenomen in 2025.

Daarom ondersteunt Sanofi diverse projecten van hulporganisaties als Santé Diabète Mali en Handicap International in verschillende Afrikaanse landen. De maatregelen richten zich op voorlichting, preventie, behandeling en revalidatie van diabetespatiënten.

Samen met International Diabetes Federation (IDF) heeft Sanofi  in de landen van de Sub-Sahara regio (Congo Brazzaville, Guinea Conakry, Madagascar, Rwanda, Senegal, Cameroon, Ghana, Kenia, Tanzania, Oeganda) een trainingsprogramma opgezet om voetamputaties t.g.v. diabetes te voorkomen: Diabetes Africa Foot Initiative (DAFI).

In 2016 heeft Sanofi met UNFM, RAFT en de Senghor Universiteit in 13 Afrikaanse landen een grootschalig e-learning programma geïntroduceerd voor de nascholing van artsen en verpleegkundigen.

Meer informatie

Focus

Verantwoord ondernemen

Sanofi zoekt continu naar een balans tussen toegang tot goede gezondheidszorg, innovatie en duurzaamheid van zorgsystemen.

Lees meer

Kengetallen

In 2016 heeft Sanofi € 5,2 miljard geïnvesteerd in R&D. De helft van de banen is in Europa, evenals de helft van de klinische studies. Acht van de 14 R&D sites staan in de EU.

Lees meer

Onderzoek in Nederland

Sanofi voert in Nederland relatief een groot aantal studies uit naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker, auto-immuunziekten, zeldzame ziekten, diabetes en hart -en vaatziekten.

Lees meer

Kosten geneesmiddelen in Nederland

In 2016 werd in Nederland € 96 miljard uitgegeven aan gezondheids- en welzijnszorg. € 5 miljard daarvan was voor geneesmiddelen die worden vergoed uit het basispakket.

Lees meer

Duurzame werkwijzen

In de afgelopen 30 jaar kwam 34% van de nieuwe kleine moleculen uit flora en fauna (vaccins en biologische geneesmiddelen niet meegerekend). Sanofi zoekt voortdurend naar synthetische vormen van de natuurlijke actieve stoffen.

Lees meer
Nieuws

Horizonscan Sanofi gepresenteerd

Sanofi presenteerde haar R&D strategie en de geneesmiddelen in ontwikkeling. De industrie kan dit niveau van R&D investeringen niet volhouden. Veranderingen zijn nodig.

Lees meer

Oproep CBG voorman voor eenvoudige bijsluiters

Ton de Boer, voorzitter CBG doet in een interview in het NRC een oproep voor eenvoudiger bijsluiters.

Lees meer

Trouw over uitdagingen behandeling op maat

Met meer kennis over DNA zou iedereen een behandeling op maat krijgen. Een lonkend perspectief, maar zover is het nog niet.

Lees meer

Genetische verschillen beïnvloeden effectiviteit geneesmiddelen

Medicijnen werken niet volgens het ‘one size fits all’-principe, omdat genetische verschillen hun effectiviteit beïnvloeden, aldus onderzoek van promovendus Julia Hillger.

Lees meer

Consultatie geneesmiddelenontwikkeling voor kinderen met zeldzame ziekten

Dankzij EU-wetgeving zijn de afgelopen 10 jaar veel geneesmiddelen voor kinderen ontwikkeld. Meer inspanningen zijn echter nodig om kinderen met zeldzame ziekten te helpen.

Lees meer
Ontvang ook onze nieuwsbrief