Diabetes

Lange tijd werd diabetes mellitus gezien als een ziekte die alleen in rijke landen voorkomt. Maar diabetes mellitus type 2 ontwikkelt zich in de richting van een wereldwijde volksziekte. Elke 7 seconden sterft er iemand aan diabetes. In ontwikkelingslanden houdt 50% van de gezondheidszorg direct of indirect verband met diabetes.

Een op de elf volwassenen heeft nu diabetes. In 2040 zal dat een op de tien zijn. De aantallen stijgen veel sneller in lage- en middeninkomenslanden. Volgens de WHO zal in 2030 diabetes een van de zeven belangrijkste doodsoorzaken zijn. 80 procent van de mensen die overlijden aan diabetes wonen in landen met lage- en middeninkomens.

Bron: International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas 2015

Ondersteuning hulpprojecten diabetes

Sanofi is actief betrokken bij initiatieven van maatschappelijke organisaties over de hele wereld en heeft partnerschappen met lokale gezondheidsautoriteiten en NGO’s om de kennis over en diagnose van diabetes te verbeteren en hulpverleners te trainen. Klik hier voor een interactieve kaart om de projecten te bekijken.

Uitgelicht: Diabetes in Afrika

In Afrika is het aantal patiënten met diabetes mellitus type 2 de laatste 15 jaar verdubbeld. Op dit moment hebben 7 miljoen mensen diabetes mellitus. In Afrika is diabetes mellitus de oorzaak van 60% van alle amputaties. De verwachting is dat het aantal Afrikanen dat lijdt aan diabetes met 111% zal zijn toegenomen in 2025.

Daarom ondersteunt Sanofi diverse projecten van hulporganisaties als Santé Diabète Mali en Handicap International in verschillende Afrikaanse landen. De maatregelen richten zich op voorlichting, preventie, behandeling en revalidatie van diabetespatiënten.

Samen met International Diabetes Federation (IDF) heeft Sanofi  in de landen van de Sub-Sahara regio (Congo Brazzaville, Guinea Conakry, Madagascar, Rwanda, Senegal, Cameroon, Ghana, Kenia, Tanzania, Oeganda) een trainingsprogramma opgezet om voetamputaties t.g.v. diabetes te voorkomen: Diabetes Africa Foot Initiative (DAFI).

In 2016 heeft Sanofi met UNFM, RAFT en de Senghor Universiteit in 13 Afrikaanse landen een grootschalig e-learning programma geïntroduceerd voor de nascholing van artsen en verpleegkundigen.

Meer informatie

Focus

Verantwoord ondernemen

Sanofi zoekt continu naar een balans tussen toegang tot goede gezondheidszorg, innovatie en duurzaamheid van zorgsystemen.

Lees meer

Kengetallen

In 2016 heeft Sanofi € 5,2 miljard geïnvesteerd in R&D. De helft van de banen is in Europa, evenals de helft van de klinische studies. Acht van de 14 R&D sites staan in de EU.

Lees meer

Onderzoek in Nederland

Sanofi voert in Nederland relatief een groot aantal studies uit naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker, auto-immuunziekten, zeldzame ziekten, diabetes en hart -en vaatziekten.

Lees meer

Kosten geneesmiddelen in Nederland

In 2016 werd in Nederland € 96 miljard uitgegeven aan gezondheids- en welzijnszorg. € 5 miljard daarvan was voor geneesmiddelen die worden vergoed uit het basispakket.

Lees meer

Duurzame werkwijzen

In de afgelopen 30 jaar kwam 34% van de nieuwe kleine moleculen uit flora en fauna (vaccins en biologische geneesmiddelen niet meegerekend). Sanofi zoekt voortdurend naar synthetische vormen van de natuurlijke actieve stoffen.

Lees meer
Nieuws

Mens, Medicijn en Maatschappij

Plaats kosten van geneesmiddelen in de context van opbrengsten, aldus de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen in haar reactie op de Miljoenennota.

Lees meer

Oproep duidelijke spelregels pakketsluis

Prijsonderhandelingen mogen er niet toe leiden dat patiënten te lang moeten wachten op een effectief nieuw geneesmiddel, aldus de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

Lees meer

EFPIA jaarverslag 2016: werken aan oplossingen

Jaarverslag EFPIA: In innovatieve farmaceutische industrie werken meer dan 100.000 wetenschappers en onderzoekers in Europa aan het vinden van nieuwe therapieën.

Lees meer

BeNeLuxA: internationale samenwerking geneesmiddelen

België, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk (BeNeLuxA) werken samen om nieuwe geneesmiddelen sneller en tegen een aanvaardbare prijs beschikbaar te maken voor patiënten.

Lees meer

Rondetafelgesprek ontwikkeling van proefdiervrije methoden

14 september 2017 vindt in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de ontwikkeling van proefdiervrije onderzoeksmethoden plaats. De sprekers hebben hun visie al in position papers uiteen gezet.

Lees meer
Ontvang ook onze nieuwsbrief