Prijsbeleid

Het beleid van Sanofi is erop gericht om geneesmiddelen aan te bieden die zijn afgestemd op lokale behoeften en mogelijkheden. Beschikbaarheid voor de lokale bevolking wordt langs vier wegen gerealiseerd:

 • ‘Not for profit’-beleid
 • Gedifferentieerde prijzen
 • Afzien van patentbescherming
 • Donaties

‘Not for profit’-beleid

Voor de behandeling van tropische ziekten in ontwikkelingslanden hanteert Sanofi een ‘not for profit’ beleid: geen winst, geen verlies. Voorbeelden hiervan zijn een malariabehandeling voor minder dan $ 1 voor volwassenen en $ 0.50 voor kinderen en een behandeling voor leishmaniasis voor $ 1.20.

Gedifferentieerd prijsbeleid

ontwikkelingslanden Geneesmiddelen voor ziekten die wereldwijd voorkomen én die nog patentbescherming genieten, verkoopt Sanofi tegen gedifferentieerde prijzen aan overheden, NGO’s en internationale agentschappen. Zo kunnen ook de allerarmsten de geneesmiddelen krijgen die zij nodig hebben. Voor dezelfde geneesmiddelen wordt op de private markt, in landen waar het gemiddelde inkomen hoger ligt, een hogere prijs berekend. Hierdoor is het gedifferentieerde prijsbeleid economisch verantwoord en duurzaam.

Sanofi maakt via dit gedifferentieerde prijsbeleid de helft van de geneesmiddelen die door de WHO als ‘essentieel’ zijn aangemerkt beschikbaar voor ontwikkelingslanden. Dit zijn onder meer:

 • Koortsverlagende pijnstillers
 • Geneesmiddelen bij diarree
 • Antibiotica
 • Geneesmiddelen bij luchtwegaandoeningen
 • Ontstekingsremmers
 • Corticosteroïden
 • Geneesmiddelen bij spierspasmen
 • Anti-epileptica
 • Antischimmelmiddelen
 • Plaspillen

Afzien van patentbescherming

Een andere manier om geneesmiddelen in ontwikkelingslanden tegen een betaalbare prijs beschikbaar te maken, is door gedeeltelijk of geheel af te zien van de patentbescherming. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe formule voor een malariageneesmiddel dat in maart 2007 gereed was. Hiervoor is geen patent aangevraagd.

Donaties geneesmiddelen

De donatie van geneesmiddelen vormt slechts een klein onderdeel van de activiteiten van Sanofi en dan uitsluitend daar waar en wanneer het niet anders kan. Dit is immers geen duurzame oplossing.

Focus

Verantwoord ondernemen

Sanofi zoekt continu naar een balans tussen toegang tot goede gezondheidszorg, innovatie en duurzaamheid van zorgsystemen.

Lees meer

Kengetallen

In 2016 heeft Sanofi € 5,2 miljard geïnvesteerd in R&D. De helft van de banen is in Europa, evenals de helft van de klinische studies. Acht van de 14 R&D sites staan in de EU.

Lees meer

Onderzoek in Nederland

Sanofi voert in Nederland relatief een groot aantal studies uit naar nieuwe geneesmiddelen tegen kanker, auto-immuunziekten, zeldzame ziekten, diabetes en hart -en vaatziekten.

Lees meer

Kosten geneesmiddelen in Nederland

In 2016 werd in Nederland € 96 miljard uitgegeven aan gezondheids- en welzijnszorg. € 5 miljard daarvan was voor geneesmiddelen die worden vergoed uit het basispakket.

Lees meer

Duurzame werkwijzen

In de afgelopen 30 jaar kwam 34% van de nieuwe kleine moleculen uit flora en fauna (vaccins en biologische geneesmiddelen niet meegerekend). Sanofi zoekt voortdurend naar synthetische vormen van de natuurlijke actieve stoffen.

Lees meer
Nieuws

Sanofi Award voor Maarten Deenen

De Sanofi Award 2017 voor de beste onderzoekspublicatie van een ziekenhuisapotheker in 2016 is toegekend aan Dr Maarten Deenen.

Lees meer

AMR kan zich ontwikkelen tot levensbedreigend issue

Sanofi introduceert een nieuwe app in de strijd tegen antimicrobiële resistentie, speciaal voor kinderen en tieners.

Lees meer

Wereld Diabetes Dag in teken van vrouwen

Wereld Diabetes Dag staat geheel in het teken van vrouwen en diabetes en hun recht op een gezonde toekomst.

Lees meer

Verpleegkundigen signaleren problemen met medicijnen

NIVEL: 85% van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft in het werk te maken met patiënten die hun medicijnen niet goed gebruiken.

Lees meer

Nationale servicedesk personalised medicine

Op 1 februari 2018 start de nationale servicedesk voor verantwoord omgaan met vraagstukken over Personalised Medicine.

Lees meer
Ontvang ook onze nieuwsbrief