Als een van de grootste, mondiale bedrijven in de gezondheidszorg, voelt Sanofi de verantwoordelijkheid om de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren in ontwikkelingslanden, opkomende economieën en in geïndustrialiseerde landen. Dit betekent betrokkenheid bij het bevorderen van sociale vooruitgang, economische ontwikkeling, respect voor onze planeet en ethisch en verantwoord handelen. Al tientallen jaren is Sanofi actief in meer dan 100 landen, waar het bedrijf haar expertise inzet en investeert om de infrastructuur van de gezondheidszorg te verbeteren.
Sanofi streeft ernaar geneesmiddelen toegankelijk te maken voor alle patiënten, door:
Sanofi beschikt over een eigen afdeling Access to Medicines om overal ter wereld bevolkingsgroepen meer toegang te bieden tot goede gezondheidszorg. Enkele van de concrete acties en resultaten in 2016:
Meer programma´s van Access to Medicines vindt u hier.
In 2003 startte (Sanofi) Genzyme het International Charitable Access Program om mensen met zeldzame ziekten in landen als Egypte, India en China toegang te geven tot behandelingen.
De zeldzame ziekten waarvoor Sanofi Genzyme op dit moment een behandeling heeft, zijn bepaalde soorten van schildklierkanker, Ziekte van Gaucher, Ziekte van Fabry, Ziekte van Pompe en Mucopolysaccharidose type I en II (MPS I en MPS II).
Toegang tot goede gezondheidszorg en behandelingen, ook voor de armste bevolkingsgroepen, is een complex probleem, dat de farmaceutische industrie alleen samen met andere partijen kan oplossen.
Vaak zijn de grootste obstakels voor goede gezondheidszorg:
Hierdoor is ook de farmaceutische industrie vaak beperkt in haar mogelijkheden. Samen met andere partijen wordt gezocht naar oplossingen om de toegang tot gezondheidszorg wereldwijd te verbeteren.
Tot eind jaren 90 van de vorige eeuw bestond de bijdrage van Sanofi vooral uit het doneren van geneesmiddelen en het financieel ondersteunen van internationale organisaties die zich inzetten voor het ontwikkelen van betere zorg(infrastructuur). Gestaag is deze bijdrage omgezet in langlopende samenwerkingen met partners, zoals de WHO, NGO’s en universiteiten. Daarbij ligt de nadruk op het onderzoeken en ontwikkelen van behandelingen van ziekten die vooral voorkomen in ontwikkelingslanden.
De staat van de gezondheidszorg en het niveau van nationale ontwikkeling hangen nauw samen. Daarom ondersteunt Sanofi al meer dan twintig jaar niet alleen preventie en behandelingsprogramma’s maar investeert het bedrijf ook in voorlichting en maatschappelijke ondersteuning.
Deze activiteiten zijn, samen met de ‘noodhulp’ in 2010 gebundeld in de Sanofi Espoir Foundation. Lees hier meer over de programma’s en de NGO’s waarmee Sanofi samenwerkt.
De Sanofi Espoir Foundation zet zich specifiek in voor
Bron: Sanofi Espoir Foundation Report 2016-2017
Als er een humanitaire ramp plaatsvindt, reageert Sanofi direct. Omdat het bedrijf in meer dan 100 landen vestigingen heeft en van daaruit contacten onderhoudt met lokale overheden en organisaties, kan de beste hulp goed worden ingeschat en heel snel ter plekke zijn. Medicijnen en vaccins worden direct ter beschikking gesteld. Sanofi helpt niet alleen direct na de ramp. Indien nodig wordt hulp nog jarenlang gecontinueerd.
Klik op de kaart om de projecten te bekijken.
De Access to Medicine Index 2016 rangschikt de top 20 farmaceutische bedrijven naar gelang hun inspanningen om de toegang tot medicijnen in 106 lage- en middeninkomenslanden te verbeteren.
Sanofi voert volgens de AMI 2016 een geïntegreerde aanpak om toegang te bieden in alle stadia van de gezondheidszorg, zoals preventie, opsporing, vroegtijdige diagnose, behandeling, zorg en ziektemanagement. Deze aanpak concentreert zich op innovatie, betaalbaarheid, kwaliteit van zorg en ondersteuning van de patiënt en is volledig geïntegreerd in de bedrijfsstrategie.
Opmerkelijk is volgens de Index de aandacht van Sanofi voor het verkennen van de relatie tussen klimaatveranderingen en gezondheid. Daarnaast is er meer aandacht voor billijke prijsstrategieën voor een breed scala ziekten, waaronder diabetes, malaria, schizofrenie en dengue. Sanofi besteedt relatief veel aandacht aan het opbouwen van lokale geneesmiddelenbewaking, vooral in Afrika.
In 2017 geeft de eerste editie van de Access to Vaccines Index een gedetailleerd overzicht van de inspanningen van bedrijven om de vaccinatiegraad in de lage- en middeninkomenslanden te verbeteren. De Access to Vaccines Index meet bedrijfsactiviteiten voor 69 ziektes die de hoogste prioriteit hebben: 44 ziektes waarvoor nog geen vaccin op de markt is, zoals lepra en HIV. En 25 ziektes waar wel vaccins voor bestaan, maar waarbij beschikbaarheid een probleem is.
Sanofi staat in de AVI 2017 op de tweede plaats, na GSK. De inspanningen van Sanofi in onderzoek & ontwikkeling (R&D) en productie & voorraadbeheer van vaccins zijn weerspiegeld in de Index. Sanofi springt eruit waar het gaat om de afstemming van vraag en aanbod, de bouw van productiefaciliteiten en het adresseren van lokale logistieke behoeften. Volgens de onderzoekers voert Sanofi de lijst aan waar het gaat om registraties. Daarbij zorgt Sanofi voor een duurzame en rechtvaardige prijsstelling.