Wereld Polio Dag

24 oktober 2017 – Op 24 oktober is het Wereld Polio Dag. Binnenkort is dit de tweede ziekte bij mensen die volledig uitgeroeid zal zijn, doordat overal ter wereld kinderen worden ingeënt.

Besmettelijke ziekte

Polio is een zeer besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus dat het zenuwstelsel aanvalt. Het virus wordt door besmet water of voedsel overgedragen. Symptomen zijn koorts, systemische zwakte, hoofdpijn, braken en pijn in de nek- en ledematen. In een klein deel van de gevallen, veroorzaakt de ziekte verlamming, die vaak permanent is. Kinderen jonger dan vijf lopen het grootste risico.

Daling aantal poliogevallen

In 1988 waren er meer dan 350.000 gevallen van polio in 125 landen. In 2016 was dat aantal gezakt naar 37 gevallen. In 2017 zijn er tot nu toe 11 gevallen gerapporteerd – allemaal in Afghanistan en Pakistan – met een recente uitbraak in Syrië. In Nigeria – vroeger een endemische regio – zijn dit jaar geen poliogevallen gemeld.

Geen genezing, alleen preventie door vaccinatie

Er is geen genezing van polio. Vaccinatie is de enige bewezen vorm van preventie. Daarom is de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in 1988 gestart met de Global Polio Eradication Initiative, een wereldwijd gezondheidsprogramma om kinderen in te enten tegen polio. In dit programma werken diverse organisaties samen, zoals UNICEF, Rotary International, de Bill & Melinda Gates Foundation, de GAVI de Vaccin Alliance en de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.

Sanofi Pasteur verstrekt vaccins

Sanofi Pasteur is al meer dan 20 jaar een partner van de Global Polio Eradication Initiative. Om te voldoen aan de doelstellingen van dit programma heeft Sanofi Pasteur zijn productiecapaciteit aangepast aan de wereldwijde behoeften. De behandelingen OPV en IPV, verstrekt door Sanofi, worden beheerd door overheden en NGO’s en verstrekt aan miljoenen kinderen over de hele wereld.

Uitroeiing komt dichterbij

Met een daling van meer dan 99,9% van de poliogevallen komt de uitroeiing van deze ziekte dichtbij. Als er de komende drie jaar geen nieuwe gevallen worden gerapporteerd (de overlevingstijd van het virus zonder menselijk reservoir), zou de ziekte in 2012 uitgeroeid zijn. Daarmee is polio na pokken, de tweede ziekte bij mensen die effectief is bestreden.

Injecteerbaar vaccin is de sleutel

Een oraal poliovaccin (OPV) was de belangrijkste bron van vaccinatie vanwege het gemak van toediening. Sanofi Pasteur heeft de afgelopen 20 jaar meer dan 6 miljard doses orale poliovaccins geleverd.

Maar, het orale vaccin is minder effectief, omdat het alleen polio type 2 bestrijdt. Het injecteerbare vaccin (IPV) beschermt tegen alle drie soorten polio. Daarom heeft de WHO in 2013 aanbevolen om het injecteerbare vaccin in de wereldwijde vaccinatieschema’s op te nemen.

Daarop heeft Sanofi Pasteur nieuwe state-of-the-art apparatuur geïnstalleerd in Marcy-l’Étoile (Frankrijk) om de huidige productie aan te passen aan deze nieuwe realiteit. Meer dan 100 ontwikkelingslanden hebben de overstap naar IPV gemaakt.

De uitdaging is om wereldwijd alle kinderen te beschermen met dit vaccin, met name in de laatste endemische regio’s.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee