Trouw over uitdagingen behandeling op maat

15 december 2017 – Iedere patiënt reageert anders op geneesmiddelen. Met meer kennis over DNA zou iedereen een behandeling op maat kunnen krijgen. Een lonkend perspectief, maar zover is het nog lang niet, volgens een interview met diverse deskundigen in dagblad Trouw.

DNA-kaart bij voorschrijven geneesmiddelen

Hoogleraar klinische farmacie van het Leids UMC, Henk-Jan Guchelaar vertelt in het artikel dat er op dit moment 86 combinaties bekend zijn van een genetische variatie, die de (bij)werking van een bepaald geneesmiddel beïnvloedt. Voor elke variatie is er een richtlijn, waarbij op basis van een genetisch profiel de medicatie wordt aangepast. Die richtlijnen zitten ook in het voorschrijfsysteem. Desondanks reageren apothekers en artsen terughoudend in het gebruik van deze kennis. Volgens Guchelaar het gevolg van het idee dat de inzet duur en te beperkt is. Een onjuiste aanname volgens Guchelaar: “Jaarlijks krijgen 4 miljoen Nederlanders een nieuw medicijn voorgeschreven. Een kleine 200.000 keer gaat dat mis en moet de dosis of het middel worden aangepast. Dat zou je met zo’n genenkaart kunnen voorkomen, maar door onwetendheid gebeurt het nauwelijks.”

Lange weg van vondst naar toepassing

Volgens Alain van Gool, hoogleraar persoonsgerichte gezondheidszorg Radboudumc is de weg naar praktische toepassing van een DNA-kaart nog lang. Een vondst moet eerst binnen de wetenschap worden bevestigd. Vervolgens moeten anderen het idee oppikken en er een toepassing van maken, zoals een diagnostische test. En ten slotte moet zo’n test ingeburgerd raken in de medische praktijk. Bij elke overgang kan dit proces stokken.

Daarnaast zijn volgens Gool de verwachtingen veel te hooggespannen waren. “Het DNA is geen blauwdruk gebleken, maar een kookboek. Dezelfde recepten kunnen bij iedereen anders uitpakken.” Volgens hem moet de mens niet alleen genetisch in kaart worden gebracht, maar ook biochemisch. “Hoe zit iemands stofwisseling in elkaar? Wat gebeurt er met de eiwitten, waar de genen het recept voor zijn? Hoe reageren die op elkaar, en op medicijnen?” (Bron: Trouw)

Levensstijl en voeding

Geneeskunde op maat is volgens Gool meer dan alleen het in kaart brengen van genen. Daarom pleit hij voor een gecombineerde aanpak, waarbij naast genetische testen en het voorschrijven van geneesmiddelen, ook gekeken moet worden naar levensstijl en voeding.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee