Sanofi investeert in digitale technologieën voor productie biologische geneesmiddelen

Robots productie biologische geneesmiddelen

3 november 2017 – Robots in fabrieken die zeer nauwkeurig en efficiënt auto’s of televisies produceren, zijn al langer bekend. Nieuw is de inzet van digitale technologieën en robots voor de productie van biologische geneesmiddelen.

Betere kwaliteit geneesmiddelen

In de productielocaties in Geel (België) en Framingham (Verenigde Staten) werkt Sanofi aan deze ultramoderne aanpak voor de veilige en efficiënte productie van biologische geneesmiddelen. In tegenstelling tot de ´traditionele´ chemische of synthetische geneesmiddelen, is de werkzame stof van biologische geneesmiddelen vervaardigd door of afkomstig van een levend organisme. In de nieuwe productieomgeving komen repeterende en handmatige handelingen, die menselijke fouten kunnen veroorzaken, niet meer voor. Wetenschappers, productiemedewerkers en technici kunnen zich meer toeleggen op het verbeteren van productieprocessen en het waarborgen van de kwaliteit van de medicijnen.

Meer biologische geneesmiddelen

Volgens Sanofi is deze zeer moderne productiewijze heel belangrijk omdat het bedrijf zo steeds complexere geneesmiddelen kan produceren op een schaal die groot genoeg is om te voldoen aan de groeiende vraag van patiënten. Volgens een studie van EvaluatePharma waren traditionele geneesmiddelen voor 2010 goed voor ongeveer 70 procent van de top 100 medicijnen die wereldwijd werden verkocht. In 2022 zal de helft van alle geneesmiddelen biologisch zijn.

Uitbreiding productie biologische geneesmiddelen

Sanofi heeft zich de afgelopen vijf jaar voorbereid op deze grote verschuiving door € 4,7 miljard te investeren in de uitbreiding van de productiecapaciteit van biologische geneesmiddelen.

De medewerkers van Sanofi zullen samenwerken met robots (Cobots) die hun omgeving herkennen om veilig te werken en met Autonome Mobiele Robots die automatisch grondstoffen, apparatuur en producten naar verschillende plekken in de fabriek vervoeren. Uitgebreide analyse van data zorgt voor het identificeren en corrigeren van potentiële problemen op de werkvloer en de continuïteit en aansturing van de activiteiten.

Productie gepersonaliseerde geneesmiddelen

De nieuwe fabrieken hebben een digitale tweeling: een 3D-computermodel, dat direct verbonden is met alle sensoren en data in de fysieke fabriek. Daardoor krijgen de managers een real-time weergave van de werking van de installatie. De mogelijkheid van simulatie op het 3D-computermodel is belangrijk voor de toekomstige productie van gepersonaliseerde medicijnen.

Productie in Geel

In Geel staat één van de nieuwe productiefaciliteiten van Sanofi. De sensoren in de fabriek meten meer dan 5000 parameters tijdens het productieproces. De sensoren genereren meer dan een miljard gegevenspunten per productiecyclus. Door deze gegevens te analyseren, kunnen potentiële afwijkingen worden herkend en snel gecorrigeerd. De opbrengst wordt verbeterd door adaptieve procesbesturing. Uitvaltijd wordt beperkt door onderhoudsactiviteiten te optimaliseren. Er wordt overgestapt op voorspellend onderhoud door het monitoren van de apparatuur.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee