Samenwerking voor beter medicijngebruik door ouderen

25 september 2017 – De gebruiksvriendelijkheid van geneesmiddelen moet verbeteren om therapietrouw bij ouderen te verbeteren. Dat zegt farmaceutisch onderzoeker Kim Notenboom (Universiteit Utrecht). Zij promoveert op 27 september op haar onderzoek naar de problemen, die ouderen bij hun medicijngebruik ervaren.

Verslechtering gezondheid

Een pil uit de blister drukken, een tablet doormidden breken of het openen van de verpakking: het levert oudere medicijngebruikers vaak problemen op. Kim Notenboom onderzocht 59 zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar of ouder. Het overgrote deel van die onderzoeksgroep (95 procent) had minimaal één praktisch probleem bij het gebruik van zijn of haar medicatie. In tien gevallen zorgden deze problemen mogelijk voor een verslechtering van de gezondheid van de patiënt.

Meer aandacht gebruiksvriendelijkheid

Volgens Noteboom besteedt de farmaceutische industrie veel tijd, energie en geld aan het toetsen van nieuwe medicatie. De meeste aandacht gaat uit naar de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de medicijnen. Wat haar betreft zou de gebruiksvriendelijkheid ook meer onderzocht moeten worden, omdat dit effect kan hebben op de werking en de veiligheid.

Voor ouderen lastig

Notenboom richtte zich in haar onderzoek vooral op ouderen, omdat zij vaker kampen met beperkingen die medicijngebruik kunnen bemoeilijken, zoals artritis, de ziekte van Parkinson of een verslechterd zicht. Uit haar onderzoek bleek het verschil tussen ouderen en jongeren bij het doorbreken van pillen groot.

Toetsingsproces

In haar proefschrift komt Notenboom met een aantal aanbevelingen. Voor de verbetering van de gebruiksvriendelijkheid van geneesmiddelen is een gezamenlijke inspanning nodig. Niet alleen geneesmiddelontwikkelaars, maar ook regelgevers, zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten zelf zouden zich hiervoor moeten inzetten.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee