Samenwerking Sanofi voor goedkope AIDS geneesmiddelen

10 april 2012 – Sanofi heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Hetero in India om goedkope anti-HIV geneesmiddelen te produceren in Zuid-Afrika. De overeenkomst stelt Sanofi in staat om lokaal anti-retrovirale middelen (ARV’s, een groep geneesmiddelen die de reproductie van HIV-virussen tegengaan) te produceren en zo bij te dragen aan het streven van de overheid om 80% van de middelen lokaal te leveren.

Constant tekort HIV-geneesmiddelen

Er is een constant tekort aan geneesmiddelen tegen HIV/AIDS. Slechts 50% van de patiënten krijgt een behandeling. Het is noodzakelijk om meer betaalbare ARV-s lokaal te produceren en te verspreiden, aldus Chris Viehbacher, CEO Sanofi.

Zuid-Afrika heeft wereldwijd het hoogste infectiepercentage. Op een bevolking van 50 miljoen mensen is 5,6 miljoen besmet met HIV. Het ARV-programma van de Zuid-Afrikaanse regering is het grootste ter wereld en bedient 1,3 miljoen mensen. De overeenkomst komt overeen met de wensen van de regering om prioriteit te geven om het lokale aanbod zeker te stellen, lokale werkgelegenheid te creëren en het verstrekken van hoogwaardige geneesmiddelen tegen betaalbare prijzen.

Ruim 40 jaar in Zuid-Afrika

Sanofi is al meer dan veertig jaar aanwezig in Afrika. Sanofi, die zeven fabrieken heeft in zes Afrikaanse landen, heeft onlangs haar fabriek ten noorden van Pretoria aangepast om aan de vergroting van de productie te kunnen voldoen. De andere fabrieken zijn gevestigd in Algerije, Tunesië, Marokko, Egypte en Senegal. In de vestigingen werken 4400 mensen, en ongeveer 60% van de geneesmiddelen worden in een van deze vestigingen geproduceerd.
In de afgelopen vijf jaar werk 80 miljoen euro geïnvesteerd. De komende vijf jaar volgens inschattingen nog eens 120 miljoen euro, o.a. voor projecten op het gebied van tuberculose, malaria en HIV.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee