Oproep duidelijke spelregels pakketsluis

19 september 2017 – Onderhandelingen met minister Schippers (VWS) over de prijzen van nieuwe geneesmiddelen kunnen zorgen voor lagere zorguitgaven, maar mag er niet toe leiden dat patiënten te lang moeten wachten op een effectief nieuw geneesmiddel. Dat stelt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, in een reactie op de uitspraken van de minister in het FD van vrijdag 15 september.

Onderhandelingen

In het FD-artikel meldt Schippers dat de onderhandelingen met de geneesmiddelenbedrijven over nieuwe geneesmiddelen de afgelopen twee jaar de overheid een besparing van € 155 miljoen hebben opgeleverd. Nederland gaf in 2016 ruim € 5 miljard euro uit aan medicijnen. Dat is zo’n 7 % van het totale zorgbudget. In dit bedrag zijn de kortingen niet meegenomen.

Pakketsluis

Farmaceutische bedrijven onderhandelen met ziekenhuizen en zorgverzekeraars over de prijzen van (nieuwe) geneesmiddelen. Hierbij zetten ze volop in op nieuwe prijsmodellen, zoals prijs-volume overeenkomsten en pay for benefit afspraken. Wanneer de overheid de prijs voor een nieuw geneesmiddel te hoog vindt, kan ook besloten worden om eerst onderhandelingen over de prijs te beginnen, voordat het wordt toegelaten tot het basispakket. Het geneesmiddel komt dan in de zogeheten sluis. Dat betekent dat het medicijn (nog) niet wordt vergoed door zorgverzekeraars, totdat er overeenstemming bestaat over de prijs.

Meer duidelijkheid maximum periode

De Vereniging pleit voor meer duidelijkheid rondom de onderhandelingen met de overheid, zoals het invoeren van een maximum periode waarin medicijnen in de sluis kunnen zitten. Duidelijke spelregels zijn nodig om te voorkomen dat patiënten onnodig lang moeten wachten op een belangrijk medicijn, dat soms zelfs levensreddend is, aldus de Vereniging.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee