Onderzoek om orale medicatie te verbeteren

5 september 2017 – De meerderheid van de geneesmiddelen wordt oraal toegediend, zoals tabletten of capsules. Het ontwerpen van orale formuleringen en het bepalen van doseringen is verre van eenvoudig. Bij de ontwikkeling van deze geneesmiddelen moet het actieve bestanddeel op precies de juiste snelheid en wijze door de darm worden geabsorbeerd.

Om meerdere redenen is er een dringende behoefte aan betere instrumenten, die de prestatie van orale toediening kunnen voorspellen.

IMI ORBITO-project

Binnen het ORBITO-project (Oral biopharmaceutics tools) zoeken wetenschappers van geneesmiddelenontwikkelaars en academische centra naar het vergroten van het inzicht hoe geneesmiddelen die oraal worden toegediend via het maagdarmkanaal in het lichaam worden opgenomen.

Met deze nieuwe kennis creëren ze nieuwe laboratoriumtests en computermodellen die beter kunnen voorspellen hoe deze geneesmiddelen zich gedragen in patiënten. De nieuwe methoden worden gevalideerd door gebruik te maken van gegevens en materiaal dat beschikbaar wordt gesteld door de geneesmiddelenbedrijven.

Van trial en error naar rationele modellen

Huidige laboratoriumonderzoeken kunnen de zeer variabele en dynamische omgeving van de menselijke darm niet nauwkeurig nabootsen. Het vermogen van deze tests om de prestatie van een oraal toegediend geneesmiddel in het menselijk lichaam te voorspellen, is beperkt. Daardoor is de afhankelijkheid van dierproeven en klinische studies bij mensen om dit uit te vinden, groot. Een lang en duur proces, met ethische kanten.

Oplossen van dit vraagstuk wordt steeds belangrijker, omdat nieuwe medische technologieën steeds meer werkzame stoffen leveren, die zeer moeilijk om te zetten zijn in eenvoudige, orale formuleringen, bijvoorbeeld omdat ze hydrofoob zijn, een lage wateroplosbaarheid hebben en/of een variabele opname in de dikke darm.

Naar precisie geneesmiddelen

Wat ORBITO onderscheidt van andere projecten, is de manier waarop het gegevens uit veel bestaande studies zal integreren, terwijl ook nieuwe studies worden gestart, die betere gegevens zullen genereren. Door bestaande gegevens te combineren met nieuwe gegevens, én door met veel verschillende partners samen te werken, is de verwachting dat er grote verbeteringen gerealiseerd kunnen worden, waarmee de behoefte aan dierproeven en de menselijke klinische studies voor dit doel aanzienlijk wordt verminderd en het ontwikkelingsproces wordt versneld.

Patiënten krijgen geneesmiddelen van hoge kwaliteit, waarvan de voor hen vereiste dosis preciezer is bepaald en de afgifte in hun lichaam het optimale klinisch effect heeft.

Innovative Medicines Initiative

ORBITO is een van de projecten van het Innovative Medicines Initiative (IMI), ’s werelds grootste publiek-private partnerschap (PPP) in de levenswetenschappen. IMI is een partnerschap tussen de Europese Unie/Europese Commissie en de Europese farmaceutische industrie, vertegenwoordigd door EFPIA.

ORBITO is gestart in 2012 en loopt 30 september a.s. af. Het budget bedroeg € 24.494.881. 11,5 miljoen euro daarvan is geïnvesteerd door de participerende farmaceutische bedrijven, waaronder Sanofi. Vanuit Nederland is TNO betrokken bij ORBITO.

Meer informatie

Sanofi participeert in alle zeven IMI projects related to Pharmaceuticals in the Environment

 • Intelligent Assessment of Pharmaceuticals in the Environment (iPiE)
  met de Radboud Universiteit
 • Integrating bioinformatics and chemoinformatics approaches for the development of Expert systems allowing the in silico prediction of toxicities (eTOX)
  met de Vrije Universiteit Amsterdam en het ErasmusMC
 • Oral biopharmaceutics tools (ORBITO)
  met TNO
 • New Drugs 4 Bad Bugs (ND4BB), waaronder COMBACTE, ENABLE en TRANSLOCATION
  met het VUmc
 • Chemical manufacturing methods for the 21st century pharmaceutical industries (CHEM21)
  geen Nederlandse centra betrokken

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee