Nederlandse investering in nieuwe antibiotica

5 september 2017 – Minister Schippers (Volksgezondheid) maakte gisteren bekend dat Nederland 2 miljoen euro investeert in het Global Antibiotic Research and Development Partnership (GARDP) voor de ontwikkeling en productie van nieuwe antibiotica.

Dit samenwerkingsverband is een initiatief van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en het Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDi). GARDP richt zich op nieuwe middelen die zowel relevant zijn voor Westerse landen als ontwikkelingslanden.

Samenwerking met bedrijfsleven

Er zal gebruik gemaakt worden van bestaande kennis en kunde van het bedrijfsleven. Vooraf worden afspraken gemaakt over toegang, prijzen en patenten. Het is een bewezen effectief model dat al jaren wordt ingezet voor ontwikkeling van geneesmiddelen tegen armoedegerelateerde ziekten. De moederorganisatie van GARPD, DNDi, heeft op deze manier al enkele nieuwe producten op de markt gebracht die wereldwijd worden toegepast.

Samenwerking met DNDi en de WHO

Sanofi werkt al vele jaren samen met DNDi en de WHO, onder meer voor de bestrijding van Malaria en Slaapziekte.

Het beleid van Sanofi in lage en middeninkomenslanden is erop gericht om geneesmiddelen te ontwikkelen en aan te bieden die zijn afgestemd op lokale behoeften en mogelijkheden. Beschikbaarheid voor de lokale bevolking wordt langs vier wegen gerealiseerd:

 • ‘Not for profit’-beleid
 • Gedifferentieerde prijzen
 • Afzien van patentbescherming
 • Donaties

Onderzoek naar nieuwe antibiotica

Sanofi doet het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe antibiotica voor een belangrijk deel samen met partners. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

Sanofi is tevens partner in diverse projecten van IMI, waaronder het project New Drugs for Bad Bugs (ND4BB). IMI, het Europese Innovative Medicines Initiative, is het grootste publiek-private partnership (PPP) in de sector life sciences ter wereld, met een budget van 3,3 miljard euro voor 2014-2024.

Het IMI New Drugs 4 Bad Bugs-programma vormt een ongekende samenwerking tussen industrie, de academische wereld en biotech organisaties in de strijd tegen antibioticaresistentie in Europa door het aanpakken van wetenschappelijke, regelgevende en zakelijke uitdagingen die de ontwikkeling van nieuwe antibiotica belemmeren.

Het ND4BB programma bestaat momenteel uit zeven projecten. Sanofi neemt deel aan de projecten:

 • COMBACTE-MAGNET voor het creëren van een pan-Europees netwerk van klinische sites
  met AMC, ErasmusMC, UMC Utrecht en Stichting Katholieke Universiteit (Radboud)
 • TRANSLOCATION om geneesmiddelen in bugs te krijgen (en te houden)
  geen Nederlandse centra betrokken
 • ENABLE, een platform voor het ontdekken en ontwikkelen van antibiotica
  met Stichting VU-VUMC
 • DRIVE-AB, dat nieuwe economische modellen maakt voor antibiotica-ontwikkeling
  met Stichting Katholieke Universiteit (Radboud) en Universiteit Wageningen

Multisectorale aanpak AMR

Een jaar geleden hebben 13 toonaangevende farmaceutische bedrijven, waaronder Sanofi, een concreet plan gepresenteerd om antimicrobiële resistentie (AMR) in 2020 substantieel te verminderen. De toezeggingen zijn een concrete uitwerking van de zogenoemde ‘Industry Declaration’.

In januari 2016 presenteerden meer dan 80 internationale bedrijven gespecialiseerd in geneesmiddelenontwikkeling, biotechnologie en diagnostica en een aantal industriële brancheorganisaties hun Verklaring “Declaration by the Pharmaceutical, Biotechnology and Diagnostics Industries on Combating Antimicrobial Resistance (AMR)” tijdens het World Economic Forum.

Meer informatie

 

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee