London Declaration: Uitroeien slaapziekte rond 2020

16 februari 2012 – Eind januari 2012 zaten farmaceutische bedrijven, de WHO, de Wereldbank en de Bill & Melinda Gates Foundation in Londen rond de tafel om een verklaring te ondertekenen, waarbij zij afspraken zich gezamenlijk in te zetten voor het uitroeien van diverse tropische ziekten rond 2020.

Volgens dr. Robert Sebbag, verantwoordelijk voor alle projecten in ontwikkelingslanden en opkomende economieën bij Sanofi,  een “ongekend belangrijke ontwikkeling, die begin van deze eeuw nog ondenkbaar was”. “Het is géén formaliteit. de partijen hebben zich echt verbonden. Door het delen van informatie en het openstellen van gegevens over werkzame stoffen en bestanddelen willen we zo snel mogelijk tot oplossingen komen voor verschillende verwaarloosde tropische ziekten, zoals leishmanisasis en slaapziekte.

Langdurige samenwerking met WHO

Slaapziekte komt vooral veel voor in Afrika. 60 miljoen mensen lopen het risico ermee besmet te raken. Sanofi werkt al sinds 2001 samen met de WHO om de ziekte te bestrijden. Ieder jaar stelt Sanofi naast kennis en kunde ook $ 5 miljoen beschikbaar voor het bestrijden van de tropische ziekten die anders te weinig aandacht zouden krijgen. In 2011 is deze samenwerking met de WHO voor wederom vijf jaar verlengd.

170.000 mensenlevens gered

Sanofi heeft diverse geneesmiddelen voor het bestrijden van slaapziekte. Sinds de samenwerking zijn 20 miljoen patiënten gescreend en 170.000 patiënten met succes behandeld. Dr. Robert Sebbag: “Dat betekent dat we erin geslaagd zijn om 170.000 mensenlevens te redden. Dat is de realiteit die nog wel eens wordt vergeten als het over de farmaceutische industrie gaat. We praten niet, maar maken écht het verschil, tussen leven en dood. In 2009 daalde het aantal mensen met slaapziekte voor het eerst onder de 10.000. In 2010 bleek het aantal nieuwe patiënten met slaapziekte gezakt te zijn naar het laagste niveau in 50 jaar.WHO 2010: Het aantal nieuwe gevallen van slaapziekte daalde naar laagste punt in vijftig jaar.

Samenwerking DNDi

Met Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) werkt Sanofi  aan de ontwikkeling, productie en distributie van fexinidazole, een nieuwe geneesmiddel voor de behandeling van Afrikaanse slaapziekte. Voor Sebbag is de samenwerking waardevol. “We vinden we elkaar in de gezamenlijke strijd tegen slaapziekte. Maar ook belangrijk is de ontmoeting van twee heel verschillende culturen. In dit project zijn we in staat verschillen te overbruggen en ons samen in te zetten voor een snelle ontwikkeling van dit innovatieve geneesmiddel.”

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee