Landelijke database medicijnvervalsingen

26 september 2017 – Nederland en de overige lidstaten moeten per 9 februari 2019 een landelijke database bijhouden die medicijnvervalsingen moet opsporen en tegengaan. Hierover bericht Farma Magazine.

De Europese Commissie wil met deze maatregel het risico op geneesmiddelvervalsingen binnen het reguliere Europese distributiekanaal beperken. Geneesmiddelenbedrijven, groothandelaren en apothekers moeten de komende anderhalf jaar hun bedrijfsvoering aanpassen aan de nieuwe Europese regels.

Nederlands Medicijnen Verificatie Systeem

Op dit moment ontwikkelt Nederland het Nederlands Medicijnen Verificatie Systeem (NMVS). Deze structuur moet waarborgen dat vanaf 2019 alleen nog geneesmiddelen met een unieke code op de medicijnverpakking beschikbaar komen. Deze zogenaamde 2D-datamatrix is een tweedimensionale blokjescode. In de matrix staan de productcode, het batchnummer, de houdbaarheidsdatum en een uniek verpakkingsnummer. Daarnaast moet elk doosje verzegeld zijn, als zekerheid dat de verpakking nog niet is aangebroken. Met de Datamatrix kunnen individuele verpakkingen van geneesmiddelen worden getraceerd.

Samenwerking ketenpartners

Om in Nederland de introductie van het Nationaal Medicijnen Verificatie Systeem te begeleiden, is in 2016 de stichting Nationale Medicijnen Verificatie Organisatie (NMVO) opgericht. Dit is een samenwerkingsverband van de belangrijkste vertegenwoordigers van geneesmiddelenfabrikanten, -distributeurs en apothekers in Nederland met vertegenwoordigers namens alle partijen:

  • BOGIN (leveranciers van generieke geneesmiddelen)
  • BG Pharma en VES (groothandelaren)
  • Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
  • KNMP (openbare- en ziekenhuisapothekers en apotheekhoudende huisartsen).

Aanpak Sanofi

Het aanpakken van geneesmiddelenvervalsingen heeft om verschillende redenen prioriteit bij Sanofi.

Naast de schade die vervalsingen toebrengen aan de gezondheid en het leven van mensen, kleven aan namaakgeneesmiddelen meer maatschappelijke gevolgen.

De omvangrijke productie van nepgeneesmiddelen voedt een illegaal en vaak crimineel circuit, schaadt de duurzame ontwikkeling in de geneesmiddelensector en brengt de veiligheid van alle betrokkenen in gevaar.

Lees hier meer over strijd van Sanofi tegen geneesmiddelvervalsingen.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee