EFPIA jaarverslag 2016: werken aan oplossingen

15 september 2017 – Innovatie staat centraal in alles wat de innovatieve farmaceutische industrie doet, zo opent koepelorganisatie European Federation Pharmaceutical Industries and Assocations (EFPIA) zijn jaarverslag 2016. In deze sector werken meer dan 100.000 wetenschappers en onderzoekers in Europa aan het vinden van nieuwe therapieën, behandelingen om het lijden te verlichten, het leven te verlengen, of de kwaliteit van leven te verbeteren voor patiënten over de hele wereld.

Nieuwe behandelingen

Ontwikkeling van nieuwe behandelingen vereist visie, inzet, toewijding en vaak eindeloos experimenten zonder garanties voor succes. Maar, de resultaten van alle inspanningen zijn waardevol, getuige de veranderingen in de manier waarop we ziektes zoals kanker, hepatitis C, HIV en hart-en vaatziekten behandelen. In de komende 5 jaar zullen nieuwe therapieën ontstaan, zoals combinatie therapieën voor kanker, antibacteriële monoklonale antilichamen tegen AMR, gen therapieën tegen hemofilie, of celtherapieën tegen diabetes type 1.

Illustratie: Jaarverslag EFPIA – 2016, pagina 12

Maatschappelijke opbrengsten

Europese zorgsystemen worstelen met de stijgende zorgvraag door vergrijzing en de toegenomen prevalentie van chronische ziekten. De oplossing vraagt om heel nieuwe benaderingen en samenwerking van alle betrokken partijen, aldus de Europese koepelorganisatie in zijn jaarverslag 2016.

Uitgaven geneesmiddelen in brede context

De uitgaven aan geneesmiddelen moeten volgens EFPIA worden gezien in de context van behandelresultaten en de algehele uitgaven voor gezondheidszorg. De realiteit is dat sinds 2009 de uitgaven voor geneesmiddelen in de OESO-landen zijn gedaald met gemiddeld 1,8% per jaar. Bovendien zijn de huidige innovatieve geneesmiddelen de generieken van morgen.

Economische impact

Naast uitgaven moet ook gekeken worden naar de opbrengsten van innovatieve geneesmiddelen. Niet alleen op het gebied van gezondheid en kwaliteit van leven. Ook de economische opbrengsten moeten worden meegewogen. De innovatieve farmaceutische industrie speelt een cruciale rol bij het herstellen van de economische groei in Europa en de concurrentiepositie in de toenemend globaliserende economie. De innovatieve farmaceutische industrie investeerde in 2016 zo´n € 35.000 miljoen in R&D in Europa. Ongeveer 745.000 mensen werken in de innovatieve farmaceutische industrie. Drie tot vier keer zoveel mensen hebben een baan dankzij deze bedrijven.

Ruim 7.000 geneesmiddelen in ontwikkeling

De leden van EFPIA, de innovatieve farmaceutische bedrijven hebben meer dan 7.000 geneesmiddelen in ontwikkeling. Dit betekent nieuwe behandelingen voor ziekten zoals diabetes, hepatitis C, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen, maar ook zeldzame ziekten.

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee