Dr. Elias Zerhouni over samenwerken voor betere behandeling diabetes

5 december 2017 – Volgens ramingen zijn er wereldwijd meer dan 400 miljoen diabetespatiënten. Dit aantal zal naar verwachting rond 2030 stijgen tot 552 miljoen.

Diabetes, met de bijbehorende complicaties, is een ernstige en wijdverbreide  ziekte die menselijk lijden veroorzaakt en een grote last vormt voor de maatschappij en de zorgstelsels. Diabetes is een van de grote sociaal-economische uitdagingen van deze tijd, volgens Dr. Elias Zerhouni, president R&D Sanofi.

Sanofi neemt deel aan IMI projecten

Het Innovative Medicines Initiative (IMI) is ’s werelds grootste publiek-private partnerschap in de levenswetenschappen. Een unieke samenwerking tussen de Europese Unie, Europese academische centra, onderzoeksinstituten en farmaceutische bedrijven. Sanofi neemt deel aan diverse IMI-projecten, ook op het gebied van diabetes.

Binnen de IMI groep die zich bezig houdt met diabetes en stofwisselingsziekten hebben 16 EFPIA-bedrijven hun krachten gebundeld om zo unieke innovatieve projecten te ontwikkelen die betere oplossingen voor mensen met diabetes bieden.

Eerste projecten succesvol afgerond

De eerste IMI-projecten zijn onlangs afgerond. Zij hebben volgens Zerhouni indrukwekkende resultaten opgeleverd. Een goed voorbeeld is het IMIDIA-project dat zich bezighoudt met de insuline producerende bètacel. Het project heeft met succes de eerste relevante humane bètacel lijn ontwikkeld. Evenals ziektespecifieke in-vivo-modellen, die onderzoek en ontwikkeling bij type 2-diabetes sterk verbeteren.

Heterogeniteit diabetes

Lopende IMI-projecten zoals DIRECT en RHAPSODY gaan in op de heterogeniteit van diabetes type 2. Deze projecten en hebben tot doel biomarkers te identificeren voor een betere classificatie van patiënten voor bestaande of nieuwe behandelingen, om zo meer geïndividualiseerde therapieën te bieden.

Behandeling ernstige nier- en levercomplicaties

Andere IMI-projecten onderzoeken de ernstige complicaties in de latere fase van diabetes type 2. Beat-DKD richt zich op diabetische nierziekte, een ernstige, invaliderende aandoening. Het LITMUS-project onderzoekt mogelijkheden voor een diagnostische test voor niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) of leververvetting, een aandoening die vaak voorkomt bij obese diabetici en een aanwijzing zijn voor onomkeerbare weefselvernietiging (fibrose en kanker). Het doel van deze projecten is om de mechanismen en de ontwikkeling van deze complicaties beter te begrijpen door makkelijk toegankelijke indicatoren (bijvoorbeeld in bloed) te identificeren die de diagnose en een voorspelling van de ziekteprogressie mogelijk maken en zo de therapie verbeteren.

Hypoglycemie en diabetische cardiomyopathie.

Een nieuw IMI 2-project tracht de onderliggende mechanismen van hypoglycemie op te helderen, die een optimale insulinetherapie bij patiënten met insulineafhankelijke diabetes belemmeren. Parallel hieraan onderzoekt een ander nieuw IMI-project diabetische cardiomyopathie. Hierin worden de medische profielen van patiënten met hartfalen, met en zonder diabetes, vergeleken.

Diabetes type 1 kinderen

Een andere focus ligt op diabetes type 1 bij kinderen en adolescenten. Het ontbreekt aan wetenschappelijk inzicht in de gebeurtenissen die de ziekte in gang zetten en verergeren. Binnen het consortium INNODIA streven de wetenschappers ernaar de veelzijdige mechanismen te begrijpen en te differentiëren. Ze zullen nieuwe hulpmiddelen voor diagnose creëren, evenals modellen om het onderzoek naar de ziektemechanismen te verbeteren. Ook willen zij een klinisch netwerk oprichten dat versneld, gespecialiseerde en gestandaardiseerde klinisch onderzoeken mogelijk maakt.

Lees de hele blog op de website van EFPIA: Collaboration: The key to diabetes

Meer informatie

 

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee