Douane neemt 50.000 nep pillen in beslag

25 september 2017 – De Nederlandse Douane heeft de afgelopen week bijna 50.000 illegale geneesmiddelen in beslag genomen. Dat gebeurde in samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg , Interpol en de Werelddouaneorganisatie.

De Douane heeft ruim 10.000 post- en koerierszendingen gecontroleerd en nam 315 pakketjes in beslag. De inspectie onderzocht tien websites, die illegaal reclame maken voor geneesmiddelen of deze te koop aanbieden.

Pangea X

Deze actie gebeurde in het kader van de internationale operatie Pangea X. 123 landen hieraan mee. Doel was om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke geneesmiddelen van de illegale markt te halen. De betrokken organisaties vragen daarnaast ook aandacht voor de gezondheidsrisico’s bij het gebruik van illegaal verkregen geneesmiddelen.

Wereldwijde actie

In totaal werden ruim 25 miljoen potentieel gevaarlijke medicijnen in beslag genomen. De totale geschatte waarde hiervan is bijna 43 miljoen euro.

In Nederland werden vooral veel erectiemiddelen, afslankmiddelen en slaap- en kalmeringsmiddelen aangetroffen. De landen van herkomst waren divers, maar veel pakketten kwamen uit India, Thailand en China.

Acties Sanofi

Het aanpakken van geneesmiddelenvervalsingen heeft om verschillende redenen prioriteit bij Sanofi. Naast de schade die vervalsingen toebrengen aan de gezondheid en het leven van mensen, kleven aan namaak geneesmiddelen meer maatschappelijke gevolgen.

Sanofi zet zich in voor het bestrijden van namaak geneesmiddelen onder meer door:

Meer informatie

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee