COP23 Bonn klimaat en gezondheid

8 november 2017 – In Bonn vindt van 6 tot en met 17 november 2017 de VN Climate Change Conference plaats. Ook geneesmiddelenbedrijven, zoals Sanofi zetten zich in voor dit belangrijke, maatschappelijke thema.

Sanofi nam deel aan de COP21 topconferentie in Parijs en de COP 22 in Marrakech. Sanofi is betrokken bij dergelijke conferenties om mensen bewust te maken van de gevolgen van klimaatverandering op hun gezondheid.

Gevolgen klimaatverandering en gezondheid

De World Health Organization verwacht dat klimaatveranderingen tussen 2030 en 2050 tot bijna 250.000 extra doden per jaar zal leiden als gevolg van ondervoeding, malaria, diarree en hittestress. Het klimaat heeft ook invloed op microbiële populaties en gevolgen voor niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en longziekten. Ziektes die door vectoren worden overgedragen zullen toenemen.

Bron: WHO

Gebieden die eerder te koud waren voor muggen die malaria, dengue, chikungunya, gele koorts en zika verspreiden, warmen op door klimaatsverandering. Daarom is er dringend behoefte aan bewustwording over de gevolgen van klimaatverandering op de gezondheid. Sanofi richt zich vooral op ziekten die onder invloed staan van klimaatverandering, zoals malaria, dengue en cholera.

Access to Medicine Index

De Access to Medicine Index 2016 erkent de aandacht van Sanofi voor het verkennen van de relatie tussen klimaatveranderingen en gezondheid.

Milieuvriendelijke productie geneesmiddelen

De productie van geneesmiddelen heeft ook gevolgen voor het milieu. Geneesmiddelbedrijven spannen zich in om medicijnen zo milieuvriendelijk te produceren. Voor Sanofi is dit een heel belangrijk aandachtspunt. Zo neemt Sanofi deel aan meerdere IMI onderzoekprojecten, die zoeken naar manieren om het effect van geneesmiddelen in het milieu te beperken. Aan het merendeel van de onderzoeksprojecten nemen Nederlandse centra deel:

 • Intelligent Assessment of Pharmaceuticals in the Environment (iPiE)
  met de Radboud Universiteit
 • Integrating bioinformatics and chemoinformatics approaches for the development of Expert systems allowing the in silico prediction of toxicities (eTOX)
  met de Vrije Universiteit Amsterdam en het ErasmusMC
 • Oral biopharmaceutics tools (ORBITO)
  met TNO
 • New Drugs 4 Bad Bugs (ND4BB), waaronder COMBACTE-MAGNETENABLEen TRANSLOCATION
  met het VUmc, AMC, ErasmusMC, UMC Utrecht en Stichting Katholieke Universiteit (Radboud), Stichting VU-VUMC en Universiteit Wageningen
 • Chemical manufacturing methods for the 21st century pharmaceutical industries (CHEM21) (geen Nederlandse centra betrokken)

Meer informatie

 

 

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee