Brede samenwerking voor betere voorspelling potentiële bijwerkingen

6 september 2017 – Een betere voorspelling van potentiële bijwerkingen is van essentieel belang voor de patiëntveiligheid. Daarmee kan voorkomen worden dat bijwerkingen mogelijk pas in een later stadium van de geneesmiddelontwikkeling zouden worden ontdekt, of wanneer het geneesmiddel al op de markt is.

Een betrouwbare voorspelling van bijwerkingen in de eerste fasen van geneesmiddelontwikkeling verlaagt het bovendien faalpercentage in latere fasen, vermindert het aantal benodigde dierproeven en versnelt de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

IMI eTOX-project

In het IMI eTOX-project (Integrating bioinformatics and chemoinformatics approaches for the development of Expert systems allowing the in silico prediction of toxicities) werken geneesmiddelenontwikkelaars en academische centra sinds 2010 samen om innovatieve strategieën en nieuwe software-instrumenten te ontwikkelen, die de veiligheid en de bijwerkingen van nieuwe kandidaat-geneesmiddelen voor patiënten beter voorspellen.

Unieke toxicologische database

Daartoe analyseren top experts in toxicologie, kennismanagement, bioinformatica, chemoinformatica, biostatistiek en softwareontwikkeling vanuit de industrie en de academia gezamenlijk de meer dan 10.000 toxicologische studies die door de geneesmiddelenontwikkelaars beschikbaar gesteld zijn.

Deze gegevens, die voorheen alleen toegankelijk waren voor de farmaceutische bedrijven, worden geïntegreerd met publieke en nieuwe gegevens, waardoor een unieke toxicologische database ontstaat. Deze wordt vervolgens geanalyseerd met innovatieve data-analyse.

Innovative Medicines Initiative

eTOX is een van de projecten van het Innovative Medicines Initiative (IMI), ’s werelds grootste publiek-private partnerschap (PPP) in de levenswetenschappen. IMI is een partnerschap tussen de Europese Unie/Europese Commissie en de Europese farmaceutische industrie, vertegenwoordigd door EFPIA.

eTOX is gestart in 2010 en is begin 2017 afgerond. Het budget bedroeg € 18.787.108. De in dit project participerende farmaceutische bedrijven, waaronder Sanofi, hebben meer dan 10 miljoen euro geïnvesteerd in dit project. Vanuit Nederland waren de VU Amsterdam en het ErasmusMC betrokken bij eTOX.

Meer informatie

Sanofi participeert in alle zeven IMI projects related to Pharmaceuticals in the Environment

 • Intelligent Assessment of Pharmaceuticals in the Environment (iPiE)
  met de Radboud Universiteit
 • Integrating bioinformatics and chemoinformatics approaches for the development of Expert systems allowing the in silico prediction of toxicities (eTOX)
  met de Vrije Universiteit Amsterdam en het ErasmusMC
 • Oral biopharmaceutics tools (ORBITO)
  met TNO
 • New Drugs 4 Bad Bugs (ND4BB), waaronder COMBACTE, ENABLE en TRANSLOCATION
  met het VUmc
 • Chemical manufacturing methods for the 21st century pharmaceutical industries (CHEM21)
  geen Nederlandse centra betrokken

 

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee