AMR kan zich ontwikkelen tot levensbedreigend issue

16 november 2017 – Deze week vestigt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) de aandacht op antimicrobiële resistentie (AMR). Dit is aanleiding voor Sanofi om te benadrukken dat zonder vergaande samenwerking 70 jaar vooruitgang op het gebied van antibiotica teloor zou kunnen gaan.

Naast onderzoek naar nieuwe behandelingen, introduceert Sanofi dit jaar een praktische aanpak om het misbruik van antibiotica te voorkomen. Een nieuwe app speciaal voor kinderen en tieners: Bact’Attack.

Gezondheidsbedreiging van antibioticaresistentie

Antimicrobiële resistentie (AMR) is een steeds ernstiger bedreiging voor de wereldwijde volksgezondheid en van invloed op elk individu, ongeacht leeftijd of land. AMR voorkomt de effectieve preventie en behandeling van een steeds groter aantal infecties, die worden veroorzaakt door bacteriën, parasieten, virussen en schimmels. Nu al overlijden jaarlijks naar schatting 700.000 mensen wereldwijd aan de gevolgen van AMR. Dat aantal kan tegen 2050 oplopen tot 10 miljoen als het probleem niet wordt opgelost.

Wat is AMR?

AMR treedt op wanneer micro-organismen (bacteriën, schimmels, virussen en parasieten) veranderen door blootstelling aan antimicrobiële geneesmiddelen (zoals antibiotica, antischimmelmiddelen, antivirale middelen en anti-malariamiddelen). Daardoor zijn medicijnen niet langer effectief en blijven infecties in het lichaam bestaan, waardoor het risico op verspreiding naar anderen toeneemt.

Terugdraaien medische vooruitgang

AMR dreigt de klok van de medische vooruitgang terug te draaien en een nieuw post-antibioticum tijdperk in te luiden, waarin gewone infecties en kleine wonden opnieuw fataal zullen zijn. Dit zou ook kunnen betekenen dat bepaalde medische handelingen, zoals orgaantransplantaties, chemotherapie, diabetesmanagement en gewone operaties weer gevaarlijk kunnen worden. Langdurige ziekten zoals longontsteking, tuberculose, sepsis en gonorroe vereisen dan nieuwe behandelmethoden.

Wereldwijde dreiging, verenigd antwoord

De WHO geeft de bestrijding van antibioticaresistentie prioriteit en introduceerde in 2015 een wereldwijd actieplan ter bestrijding van AMR.

Een van de antwoorden is het vergroten van het publieke bewustzijn van het probleem. 13 november markeert het begin van de World Antibiotic Awareness Week, die elk jaar in november wordt gehouden onder de vlag ‘Antibiotica: zorgzaam behandelen’. Dit jaar doet de WHO een beroep op het publiek om “advies in te winnen bij een gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, voordat hij of zij antibiotica gebruikt.”

De campagne vestigt ook aandacht voor de inspanningen van alle betrokkenen bij de bestrijding van AMR, waaronder extra investeringen in onderzoek en ontwikkeling voor nieuwe antimicrobiële geneesmiddelen, vaccins en diagnostische hulpmiddelen.

Sanofi partner in strijd tegen AMR

Sanofi loopt voorop bij het zoeken naar nieuwe oplossingen om antibioticaresistentie te bestrijden, waar mogelijk met partners. Zoals de samenwerking met het Fraunhofer-Gesellschaft, Europa’s toonaangevende organisatie voor toegepast onderzoek. Samen richtten zij in 2014 het ‘Natural Product Center of Excellence’ op om het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe behandelingen van besmettelijke ziekten te versnellen. De organisaties zullen samenwerken om werkzame chemische en biologische stoffen die in de natuur voorkomen te identificeren.

Sanofi is ook partner in diverse projecten van IMI, waaronder het project New Drugs for Bad Bugs (ND4BB). Het IMI New Drugs 4 Bad Bugs-programma vormt een ongekende samenwerking tussen industrie, de academische wereld en biotech organisaties in de strijd tegen antibioticaresistentie in Europa door het aanpakken van wetenschappelijke, regelgevende en zakelijke uitdagingen die de ontwikkeling van nieuwe antibiotica belemmeren.

Gezamenlijke aanpak farmacie

Op 20 september 2016, hebben 13 toonaangevende farmaceutische bedrijven, waaronder Sanofi, een concreet plan gepresenteerd om antimicrobiële resistentie (AMR) in 2020 substantieel te verminderen. De toezeggingen zijn een concrete uitwerking van de eerdere ‘Industry Declaration’. De 13 bedrijven zijn vastbesloten samen te werken om antimicrobiële resistentie te verminderen, de toegang tot kwalitatief hoogwaardige antibiotica, vaccins en diagnoses te verbeteren, te investeren in R & D, en samen te werken met overheden en belanghebbenden om deze investeringen te ondersteunen.

App om misbruik antibiotica te voorkomen

In het kader van de World Antibiotic Awareness Week heeft Sanofi een app Bact’Attack geïntroduceerd om kinderen, tieners en hun families te informeren over de verschillende microben, hoe bacteriën resistent worden tegen antibiotica en wat verstandig gebruik van antibiotica inhoudt. De app kan ook worden gebruikt door zorgprofessionals om advies te geven aan hun patiënten over het juiste gebruik van antibiotica om resistentie te voorkomen. De app wordt deze week gelanceerd in Frankrijk, maar is later ook in andere landen beschikbaar.

Meer informatie

 

 

Ontvang ook onze nieuwsbrief
Praat mee